Dieta na wzmocnienie odporności – witaminy wspierające walkę z infekcją

5 listopada 2020

Dieta na wzmocnienie odporności – witaminy wspierające walkę z infekcją

Odpowiednia dieta wpływa na pracę układu odpornościowego. Właściwie dobrane składniki odżywcze oddziałują na funkcjonowanie błony śluzowej jelit, oraz aktywność komórek obronnych organizmu.

Witamina C wspomaga układ odpornościowy i układ krążenia. Jest wiele źródeł witaminy C, aby dostarczyć do organizmu właściwą dzienną dawkę, nie koniecznie musimy przyjmować suplementy. Wystarczy zdrowa i prawidłowo dobrana dieta. Warzywa i owoce są najbogatszym źródłem witaminy C.  Aby organizmowi nie brakowało tej ważnej dla budowania odporności witaminy, warto włączyć do swojej codziennej diety:

  • acerola (1000 – 4500 mg/100 g)
  • rokitnik – (200 – 315 mg/100g)
  • czarna porzeczka (150 – 300 mg/100 g)
  • dzika róża (250 – 800 mg/100 g)

Witaminę C zawierają także:

  • brokuły
  • kalafior
  • jarmuż
  • kapusta
  • brukselka
  • szpinak
  • chrzan
  • ziemniak
  • papryka
  • natka pietruszki
  • koper
  • szczypior
  • kiwi
  • truskawka
  • berberys

Duży wpływ na układ odpornościowy ma też witamina D.  Jej deficyt zwiększa nie tylko ryzyko infekcji, ale też chorób autoimmunologicznych, kiedy to nasz układ odpornościowy atakuje własne tkanki. Np. cukrzyca typu I, choroba Hashimoto, czy łuszczyca. Witaminę D produkuje skóra pod wpływem promieniowania słonecznego.

Niestety, jest to możliwe jedynie od końca kwietnia do początku września i tylko w słoneczne dni, przez resztę roku, zapotrzebowanie można częściowo uzupełnić dietą. Witamina D znajduje się przede wszystkim w tranie i rybach, które powinniśmy jeść przynajmniej 2 razy w tygodniu. W innych produktach zwierzęcych jest jej niewiele,  a rośliny posiadają wręcz znikome ilości.

Gdzie możemy szukać witaminy D3 w okresie jesienno-zimowym?

Wśród produktów spożywczych jej najbogatszym źródłem są:

  • węgorz 1200 j.m./100g
  • tran 400 j.m. w 5 ml (łyżeczka)
  • łosoś dziki 600 j.m.
  • masło 60 j.m./100g
  • tuńczyk, sardynki 200 j.m./100g
  • makrela 152 j.m./100g
  • śledź 800 j.m./100g
  • ser żółty 8-28 j.m./100g
  • żółtko jajka 54 j.m./żółtko

Dla podniesienia naszej odporności ważne są także cynk i miedź.
Dzięki tym pierwiastkom powstaje więcej białych krwinek (odpowiedzialnych za odporność) i są one sprawniejsze.  Znajdziemy je m.in. w rybach i owocach morza, jajkach i soi, roślinach strączkowych, wątróbce cielęcej, pestkach dyni. Dla wsparcia naszego układu immunologicznego, potrzeba także witaminy A i witamin z grupy B.

Witamina A znajduje się między innymi w:

  • papryce
  • pomidorach
  • kapuście
  • marchwi
  • brokułach
  • morelach (także suszonych)

Jej bogatym źródłem są też produkty mleczne i wątroba.

Witamin z grupy B dostarczą nam:

  • fasola
  • kiełki
  • pestki
  • orzechy

Znajdują się też w rybach, nabiale, drobiu, wołowinie.

Pamiętajmy też o piciu wody między posiłkami. Najlepsza jest woda mineralna z magnezem, wapniem, oraz z cynkiem.  Woda rozpuszcza szkodliwe produkty przemiany materii i pomaga nam usunąć je z organizmu. Nawilża też tkanki, które sprawniej funkcjonują.  Dostarcza nam również pierwiastków ważnych dla układu odpornościowego.

Zapraszamy do kontaktu z nami:
Medica Centrum
adres: Wojska Polskiego 13, 64-800 Chodzież
tel: 511 447 993
e-mail: rejestracja@medicachodziez.pl

Jesteśmy również aktywni na Facebooku, można się z nami kontaktować także przez messengera.
Link do strony Medica Centrum Facebook:
https://www.facebook.com/medicacentrum.chodziez/

Polub nas na Facebooku i zaproś znajomych do polubienia naszej strony.

Facebook Medica Centrum Chodzież